Care sunt șansele ca tehnologia să se întoarcă împotriva noastră

de: Bianca Prangate
26 10. 2017

Tehnologia a adus deja schimbări mari în viețile noastre și viitorul abia începe. Am vorbit cu Jacelyn Swenson, IBM, ca să aflu ce înseamnă impactul inteligenței artificiale în tehnologiei. 

Jacelyn Swenson conduce echipa de comunicare și creativitate a IBM, iar recent a fost în România la IAA Global Conference. Compania aceasta s-a remarcat, în ultimii ani, prin Watson, un supercomputer văzut ca un atu important în medicină, și prin cercetările în inteligență artificială. Pe acești doi piloni, IBM a creat prima rochie cognitivă din lume, a produs o melodie şi a reuşit să personalizeze o petrecere în conformitate cu profilurile comportamentale ale invitaţilor.

Rochia cognitivă a fost prezentată la Gala Met din 2016. E un gadget, pe scurt, decorat cu 150 de flori LED, care își schimbau culoarea în funcție de reacțiile oamenilor de pe Twitter care foloseau hashtagurile #MetGala și #CognitiveDress. A captat atenția în toată lumea, fiind privită drept o inovație de neuitat pentru lumea modei și a tehnologiei. Desigur, e un demers drăguț și deloc distructiv, dar în Matrix, sau orice scenariu SF despre viitor și tehnologie și AI, revoluția tehnologică ia cu asalt omenirea și se întoarce împotriva creatorilor.

În plin avans tehnologic, poate ar trebui să luăm în calcul și asemenea scenarii. Jacelyn Swenson crede însă că nu ar trebui să ne temem de tehnologie, ci chiar opusul. „Sunt atâtea promisiuni pe care ni le oferă tehnologia, mai ales când oamenii și tehnologia conlucrează – atunci rezultatele sunt minunate“, declară Swenson pentru PLAYTECH.

Rochia cognitivă creată cu ajutorul inteligenței artificiale.

Cu toate acestea, oamenii rămân sceptici în ceea ce privește inteligența artificială. Acest lucru se datorează, cel mai probabil, felului în care au fost portretizați, de-a lungul timpului, roboții și computerele, crede Swenson. „Cred că oamenilor le-a rămas asta în subconștient. Sau poate cred că [roboții] le vor lua locurile de muncă, când, de fapt, dau naștere oportunității de a crea mai multe locuri de muncă“, completează aceasta.

Schimbările aduse de tehnologie nu sunt, nu trebuie să fie, rele și radicale

Dintr-o perspectivă optimistă însă, tehnologia a adus și continuă să aducă nenumărate schimbări în viața noastră – de la felul în care comunicăm și până la felul cum ne informăm, mâncăm, ne îmbrăcăm și gândim. Swenson crede că o diferență majoră a fost adusă în domeniul medical, unde descoperirile și evoluțiile științifice sunt constante și atât de multe, încât îi pot copleși pe specialiști. Felul în care tehnologia își extinde ramurile și către acest câmp conduce la un trai mai sănătos și mai ușor.

Mai mult, avansul tehnologic îi ajută pe oameni să devină mai creativi. Vorbind despre felul în care Watson, inteligența artificială creată de IBM, a contribuit la creare rochiei cognitive, Swenson a spus că acest supercomputer a adus, în aplicațiile la care a fost folosit, anumite abordări creative și de gândire pe care oamenii nu le-ar fi putut inventa pe cont propriu.

Am întrebat și despre impactul tehnologiei asupra copiilor, un subiect care mi se pare de un interes mult mai mare decât îl conștientizăm. Swenson consideră că și cei mici beneficiază de pe urma tehnologiei. Din moment ce sunt expuși tehnologiei la vârste mult mai mici, tind să se familiarizeze cu ea mai ușor și să contribuie la inovație la vârste mai fragede.

Nu mă îndoiesc că viitorul în care tehnologia va fi în viețile noastre mai mult decât acum e optimist, frumos și luminos. Ce nu e clar încă, și demersul încă n-a fost nuanțat de vreo companie mare, e cum vor fi educați oamenii să accepte și să vadă potențialul, nu doar să disprețuiască tehnologia. Intră în sfera analfabetismului funcțional, unde România e fruntașă.